‘Saya Takut Depa Main Ayaq’ – Dipersoal Tindakan Kendong Budak, Ini Respon Cikgu

Posted on
Isu & Kontroversi

Kegigihan seorang guru wanita mengendong anak muridnya meredah banjir di sebuah sekolah di Alor Setar mendapat pujian netizen yang berbangga dengan tindakannya itu. Foto Farrah Norashikin Juhari yang juga guru pendidikan jasmani di Sekolah Kebangsaan Haji Abu Bakar viral di media sosial hari ini.

Menurut Farrah, sekolahnya itu mula dinaiki air bermula 7.45 pagi sehingga menyebabkan murid-murid terpaksa dipindahkan ke tingkat atas.

Saya takut depa main ayaq sebab ada cikgu nampak ada ulaq berkeliaran di sekolah. Beberapa murid mengatakan mereka tertinggal bekalan makanan dan wang dalam kelas menyebabkan saya risau jika mereka dipatuk ular jika membenarkan mereka meredah air banjir.

Tindakannya itu berikutan ada guru yang mengatakan melihat terdapat ular di kawasan sekolah sekaligus membuatkan dirinya bimbang tentang keselamatan anak muridnya.

Memikirkan keselamatan anak-anak muridnya, Farrah menawarkan dirinya untuk mengendong lima murid dari dewan tempat berkumpul ke kelas mereka yang terletak beberapa puluh meter sahaja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *